31 januari 2024 | Nieuwsitems

Voorlopige aanslag 2024

De belastingdienst wil hiermee voorkomen dat er na het indienen van de aangifte inkomstenbelasting 2024 ineens veel belasting betaald moet worden. Als de belastingdienst bijvoorbeeld na de aangifte inkomstenbelasting over 2022 verwacht dat er over 2024 betaald moet worden, kan het zijn dat er een voorlopige aanslag over 2024 gestuurd wordt; ook als er nog nooit 1 is aangevraagd. De belastingdienst kan steeds vaker inschatten hoeveel inkomstenbelasting er in het komende jaar betaald moet worden.

Controleer altijd de gegevens van de voorlopige aanslag en wijzig waar nodig. Kijk ook na of bijvoorbeeld de geschatte inkomsten van werkgever, eigen bedrijf of pensioen-/lijfrente uitkering voor 2024 overeenkomen met hetgeen men verwacht en of eventuele aftrekposten nog ongeveer gelijk zijn aan eerdere jaren.

Kloppen de gegevens van de voorlopige aanslag?

Dan moet de aanslag betaald worden. Dit kan in maximaal 11 termijnen (het bedrag van de 1e termijn moet vóór 1 maart 2024 binnen zijn bij de belastingdienst) of in 1 keer.

Deze keuze hoeft niet doorgegeven te worden. De belastingdienst ziet aan de betaling of het bedrag in termijnen of in 1 keer betaald is.

Bij het betalen in termijnen moet het het om 11 gelijke termijnen gaan. Het is niet mogelijk om zelf een termijn te bepalen.

Zijn de gegevens van uw voorlopige aanslag onjuist?

Dan is het mogelijk om de aanslag aan te passen, maximaal 3 keer per jaar. Wij kunnen dit verzorgen.