1 november 2019 | Nieuwsitems

Voorbereiding wetgeving zakelijke fiets

Vanaf 2020 kan er door werkgever en werknemer gebruik gemaakt worden van een fiscaal voordelige fietsregeling. Hieronder geven wij diverse mogelijkheden over deze regeling.

Ter beschikking gestelde fiets
Over een ter beschikking gestelde fiets betaalt een dga of werknemer vanaf 2020 7% van de consumentenadviesprijs aan forfaitaire bijtelling. Voorbeeld: bij een belastingtarief van 40% kost de fiets 2,8% van de consumentenadviesprijs per jaar. Voor een fiets van € 1.000,00 is dat dus € 28,00. Als er een fiets ter beschikking wordt gesteld, mag er voor de zakelijke kilometers geen vergoeding meer gegeven worden. Alle kosten van de fiets komen wel ten laste van de winst.

Privé fiets
Vooral als een fiets ook gebruikt wordt voor het woon-werkverkeer, kan in plaats van een ter beschikking gestelde fiets een onbelaste vergoeding van
€ 0,19 per km ook een mogelijkheid zijn. De werknemer moet dan de fiets zelf aanschaffen. Ook alle overige kosten, zoals onderhoud, komen dan voor zijn rekening.

Combinatie van beide mogelijkheden
Dit kan fiscaal interessant zijn. De werkgever koopt de fiets en stelt deze ter beschikking. De werknemer betaalt vervolgens de bijtelling van 7%. Na bijvoorbeeld 4 jaar kan de fiets verkocht worden aan de werknemer tegen de dan geldende, veel lagere dagwaarde. Vanaf dat moment vervalt de bijtelling en kan de werknemer de zakelijk gefietste kilometers, inclusief woon-werkverkeer, declareren tegen € 0,19 per km.

Renteloze lening verstrekken
Bij deze keuze bestaat, net als momenteel al, de mogelijkheid dat werkgever aan werknemer voor het aankoopbedrag van de fiets een renteloze lening verstrekt, zonder dat dit bij de werknemer tot belastingheffing over het rentevoordeel leidt. De werknemer kan de lening vervolgens eventueel aflossen met de verkregen vergoeding voor de zakelijk gefietste kilometers.