8 juli 2019 | Nieuwsitems

Nieuwe KOR

Per 1 januari 2020 wordt de kleine ondernemingsregeling (KOR) in de btw vernieuwd.

Momenteel betekent de KOR dat een ondernemer/natuurlijk persoon een korting krijgt op de af te dragen btw, als deze niet meer dan € 1.883,00 per jaar bedraagt. Het gaat dan om de te betalen btw ná aftrek van de betaalde voorbelasting.

In de nieuwe regeling is niet de af te dragen btw beslissend, maar de hoogte van de btw-belaste omzet. Tot een btw-belaste omzet van € 20.000,00 per jaar kan men kiezen voor de nieuwe vrijstellingsregeling. Deze regeling gaat voor alle rechtsvormen gelden, dus ook voor een BV.

Het werkt als volgt. De onderneming brengt geen btw meer in rekening, kan geen btw meer aftrekken en doet ook geen aangifte meer voor de btw. De omzet van de onderneming moet nog wel worden bijgehouden om te controleren of er onder de grens van € 20.000,00 wordt gebleven. Als de onderneming aangemeld wordt voor deze regeling, moet dit minstens drie jaar lang toegepast worden.

Deze regeling kan echter ook negatief uitvallen in jaren waarin er behoorlijk wordt geïnvesteerd, omdat de voorbelasting op de investeringen niet teruggevraagd kan worden. Deze regeling is dan ook niet verplicht.

De onderneming kan vanaf 1 juni 2019 bij de belastingdienst aangemeld worden voor deze nieuwe regeling. Als de regeling vanaf 1 januari 2020 toegepast moet gaan worden, moet de aanmelding uiterlijk 20 november 2019 binnen zijn.

In de 2e helft van 2019 zullen wij onze klanten actief adviseren.